Ornitologie
Prof. dr. Alexandru Laposi
Baia Mare
Păsările sunt, probabil, cei mai vizibili și mai sonori emisari ai naturii din jurul nostru. ne mângâie auzul cu trilurile lor melodioase, ne încântă ochii cu silueta și cu penajul lor elegant, ne bucură sufletul cu vioiciunea și agilitatea lor. zborul păsărilor a fost dintotdeauna pentru ființa umană prilej de visare, sursă de inspirație și îndemn constant către năzuințe înalte.
Studiul păsărilor (ornitologia) sau pur și simplu observarea păsărilor (birdwatching) sunt activități din ce în ce mai răspândite care aduc bucurie și sens în viața a milioane de oameni din întreaga lume. tot mai mulți locuitori ai orașelor sunt interesați de viețuitoarele care trăiesc în jurul lor și se preocupă să le creeze condiții care să le atragă sau să le păstreze în apropiere. refacerea legăturii omului cu natura, în aceste vremuri dominate de tehnologie, reprezintă cu siguranță, o condiție indispensabilă a unei societăți viitoare cu oameni mai sănătoși la trup și la suflet.
Educația pentru mediu și pentru biodiversitate trebuie să devină o componentă esențială a oricărui sistem de educație responsabil, care își propune formarea unor membri ai societății avizați, conștienți și responsabili, pregătiți să răspundă provocărilor tot mai mari cu care se confruntă omenirea atât ca urmare a degradării din ce în ce mai accentuate a mediului natural, cât și a schimbărilor climatice. în acest context, cercul de ornitologie își propune atât sensibilizarea elevilor față de problemele actuale ale mediului, cât și pregătirea lor pentru a găsi soluții practice care pot contribui la rezolvarea acestora.
Cercul de ornitologie „ierunca” funcționează în cadrul palatului copiilor baia mare, din anul 2007. se adresează elevilor pasionați de păsări, dispuși să dedice o parte din timpul lor liber unei activități utile, instructive și, mai ales, plăcute, prin care să deslușească cele mai ascunse taine ale naturii.
Cercul de ornitologie furnizează elevilor educație de tip nonformal în domeniul biologiei, specializarea ornitologie. în mod concret, în timpul activităților cercului, elevii învață să recunoască atât speciile de păsări din românia, cât și alte elemente vitale ale spațiului natural cu care vin în contact în timpul activităților cotidiene. programa cercului oferă elevilor ocazia lărgirii orizontului de cunoștințe legate de ecologie, de biodiversitate și de protecția mediului, precum oportunitatea de a pune în practică aceste cunoștințe, ca o completare necesară a noțiunilor teoretice dobândite în cadrul învățământului formal.